VACCINATIES

Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren vaccineren we schapen tegen de volgende ziekten:

  • Het bloed enterotoxaemie

Het bloed enterotoxaemie is een weeldeziekte, ook wel Clostridium-enterotoxaemie genoemd. Het treft vooral jonge en snel groeiende lammeren. De meeste uitval vindt plaats bij dieren van drie tot tien weken oud. Ook onder goed gevoerde dieren van een half tot één jaar vallen regelmatig slachtoffers. De aandoening wordt in de hand gewerkt als schapen voeding eten met een ruime koolhydraat-eiwitverhouding en weinig structuur. Vooral een plotselinge voerverandering werkt enterotoxaemie in de hand. De pensflora kan zich dan niet snel genoeg aanpassen.
Verschijnselen: Het verloop is meestal zo snel dat geen verschijnselen worden gezien: de dieren worden dood aangetroffen. Nog levende dieren kunnen niet meer normaal lopen, vallen neer en maken fietsende bewegingen. Daarbij wordt de kop meestal achterover gehouden. Een behandeling komt bijna altijd te laat.
Vaccinatie van de moederdieren moet voor nog nooit eerder gevaccineerde dieren tweemaal gedaan worden, met de tweede enting ongeveer 4 weken voor de verwachte werpdatum. Lammeren geboren uit gevaccineerde ooien zijn de eerste 10-12 weken beschermt door de antistoffen die ze uit de biest hebben opgenomen. Een goede biestvoorziening is dus de basis. Als u vergeten hebt de ooien te laten vaccineren tegen het bloed kunnen de lammeren zelf vanaf 3 weken leeftijd gevaccineerd worden. Weelde ziekte (Clostridium type C) is een van de belangrijkste doodsoorzaken van jonge lammeren.
Boschhoven vaccineert met Bravoxin of Heptavac P. Deze laatste biedt ook nog bescherming tegen zomerlongontsteking.

  • Rotkreupel

Footvax is een vaccinatie van schapen tegen rotkreupelinfecties veroorzaakt door Bacteroides nodosus. De vaccinatie moet worden gegeven vanaf een leeftijd van 3 maanden. Het voorkomen van rotkreupel is weer- en seizoensgebonden. De noodzaak tot vaccinatie verschilt per koppel. Het vaccin kan preventief (ter voorkoming) of therapeutisch (als behandeling) worden ingezet. Wanneer de herhalingsvaccinatie moet worden toegediend, verschilt per koppel en is afhankelijk van de aanwezigheid van rotkreupel.

  • Bluetongue

Voor Blauwtong geldt dat vaccinatie de enige mogelijkheid is om de dieren effectief te beschermen. Dit voorkomt veel dierenleed en schade. Dit moet voor het seizoen afgerond zijn, waarbij de eerste uitbraken eind juli te verwachten zijn. Schapen moeten eenmaal per jaar gevaccineerd worden, voor geiten is de basisvaccinatie tweemaal met 4 weken tussentijd en daarna jaarlijks.

  • Zere bekjes

Ecthybel is het vaccin voor schapen tegen Ecthyma contagiosum (‘zere bekjes’). Vaccinatie heeft uitsluitend zin in een besmette of hoog-risico omgeving. Vaccineren kan op elke leeftijd. Het geeft passieve bescherming via de biest indien de ooien 3-4 weken voor het aflammeren zijn gevaccineerd. De vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald.